اگر در مورد ورود به سامانه نسخه الکترونیک سوالی دارید
اگر در مورد ورود به سامانه نسخه الکترونیک سوالی دارید

با راه اندازی سامانه نسخه الکترونیک ihio.gov.ir ، و نسخه نویسی الکترونیک دیگر نیازی به نوشتن نسخه های کاغذی توسط پزشکان و مراکز درمانی وجود ندارد. همان طور که می دانید، در سال های گذشته نسخه های پزشکی به دو صورت صادر می شد. اول این که بیمار یا مراجعه کننده دارای بیمه و دفترچه بیمه بود که این نسخه به طور مستقیم در دفترچه وی نوشته می شد. در صورتی هم که بیمار از بیمه خاصی برخوردار نبود، نسخه وی در برگه های نسخه آزاد ارائه می شد. اما با توجه به طرح جامعی که برای کنار رفتن دفترچه های درمانی ارائه و اجرا گردیده است، دیگر این روش ها منسوخ شده و مورد استفاده قرار نمی گیرند. به جای آن ها از سایت نسخه الکترونیک استفاده می شود که نیازی به هیچ گونه کاغذ برای ارائه نسخه در آن وجود ندارد. در واقع پزشکان و مراکز درمانی به این سامانه مراجعه نموده و داروها یا سایر اقلام مورد نیاز برای بیمار را در این سامانه ثبت می کنند.
در ادامه بیماران می توانند به داروخانه ها مراجعه کرده و با ارائه کد ملی خود، داروی شان را دریافت کنند. زیرا با ورود کد ملی مراجعه کننده در داروخانه، نسخه الکترونیکی آن ها بالا آمده و امکان مشاهده داروها و موارد تجویز شده وجود دارد. البته مراکز درمانی و پزشکان برای ورود به سامانه نسخه الکترونیک ابتدا باید احراز هویت خود را در این سامانه انجام داده و نام کاربری و رمز عبور دریافت نمایند. بعد از انجام احراز هویت، در دفعات بعدی می توانند با استفاده از نام کاربری و رمز عبوری که به آن ها تعلق گرفته، فرآیند ورود و نسخه نویسی الکترونیک را در این سایت انجام دهند. با توجه به الزامی شدن این کار برای پزشکان و مراکز مختلف، این افراد باید هر چه زودتر احراز هویت خود را انجام داده و برای ارئه نسخه از این سامانه استفاده کنند. در ادامه روش ورود به این سایت به نشانی ihio.gov.ir ، احراز هویت در سامانه و نسخه نویسی و ثبت ویزیت پزشکان در آن را برای شما بیان خواهیم کرد.
ورود به سامانه نسخه الکترونیک ihio.gov.ir
امکان نسخه نویسی الکترونیکی علاوه بر این که باعث صرفه جویی زیادی در مصارف کاغذ می شود، نقش زیادی هم در چابک سازی این بخش دارد. بنابراین، پزشکان و مراکزی که تا کنون نسبت به ثبت نام و استفاده از سامانه نسخه الکترونیک ihio.gov.ir اقدام نکرده اند، بهتر است هر چه زودتر این کار را انجام دهند. اولین گام برای استفاده از این سایت ورود به آن است که در این قسمت روش انجام آن را توضیح خواهیم داد. اگر چه وارد شدن به این سامانه تقریبا ساده بوده و به راحتی امکان پذیر است، اما ممکن است برخی از پزشکان و افراد مربوطه به دلیل جدید بودن این سامانه، شناخت کافی از آن نداشته باشند. به همین دلیل، در این بخش روش ورود به سامانه نسخه الکترونیک را بیان کرده و در ادامه هم به نحوه احراز هویت در آن می پردازیم. در نتیجه، پزشکان برای مراجعه به این سایت و نسخه نویسی الکترونیکی در آن با مشکلی مواجه نخواهند بود.
جهت وارد شدن به سایت نسخه الکترونیک لازم است چند مرحله ساده را پشت سر بگذارید که در ادامه آن ها را برای شما آورده ایم. این مراحل لازم برای ورود به سامانه مذکور به شرح زیر می باشند.
- ۱در اولین قدم باید آدرس اینترنتی این سامانه یعنی ihio.gov.ir را در مرورگر خود قرار داده و جست و جو کنید.
- ۲در ادامه نتایج جست و جوی شما توسط گوگل نمایش داده می شوند. اولین سامانه بالا آمده در لیست نتایج با همین آدرس و عنوان «بیمه سلامت» را کلیک نموده و به آن وارد شوید.
- ۳سپس به صفحه ای مانند شکل زیر وارد می شوید که در قسمت سمت راست آن پنجره ای شامل یک سری گزینه های مختلف وجود دارد. برای ورود به سامانه نسخه الکترونیک باید گزینه «نسخه الکترونیک» را از این قسمت انتخاب کنید.
- ۴در ادامه صفحه مخصوص نسخه الکترونیک در سایت بیمه سلامت خواهید شد. در این قسمت هم گزینه های متعددی را مشاهده می کنید که هر کدام از آن ها خدمات مختلفی را به شما ارائه می دهند. بر روی گزینه «ورود به سامانه» کلیک کنید.
- ۵در مرحله بعد وارد صفحه جدیدی به شکل زیر خواهید شد. در این بخش هم لازم است نقش خود را جهت ورود به سامانه مذکور انتخاب نمایید. در واقع شما می توانید گزینه های مطب، داروخانه و پاراکلینیک را انتخاب کنید که به ترتیب مربوط به ورود پزشکان جهت نسخه نویسی، ورود مسولان داروخانه جهت مشاهده نسخه و ورود اعضای ÷اراکلینیک برای ثبت نسخه می باشند. بسته به این که در چه جایگاه شغلی قصد استفاده از این سامانه را دارید، بر روی گزینه مربوط به خود کلیک نمایید. در قسمت پایین هر گزینه تعداد نرم افزارهای مناسب برای استفاده ذکر شده است.
- ۶بعد از این که بسته به موقعیت شغلی گزینه مربوطه جهت وارد شدن به سایت نسخه الکترونیک را انتخاب کردید، نرم افزارهای متعددی را برای وارد شدن به این بخش مشاهده می کنید. البته نرم افزار «خدمات الکترونیک سازمان بیمه سلامت» در همه این بخش ها مشترک است. برای مثال، اکنون که گزینه «مطب» را انتخاب کرده ایم، نرم افزار بیمه سلامت و تعداد زیادی نرم افزار دیگر را مشاهده می کنیم. کافی است بر روی هر کدام از این نرم افزارها کلیک کرده تا بتوانید با استفاده از نام کاربری و رمز عبور خود به سامانه مذکور وارد شوید. البته دقت داشته باشید که برخی از این نرم افزارها نیاز به ثبت نام جداگانه ندارند که در قسمت بالای صفحه نمایش داده می شوند. اما برای استفاده از مابقی نیاز به ثبت نام جداگانه وجود دارد.
در این قسمت نحوه وارد شدن به سامانه نسخه الکترونیک به نشانی ihio.gov.ir را به طور کامل برای شما بیان کردیم. بنابراین، در هر حوزه شغلی مرتبط که قصد استفاده از این سایت را داشته باشید، به راحتی می توانید به آن وارد شده و نسبت به نسخه نویسی الکترونیکی یا خواندن نسخه های این چنینی، اقدام نمایید. در ادامه نحوه احراز هویت در این سامانه را هم برای شما بیان خواهیم کرد تا بتوانید نام کاربری و رمز عبور خود را هم دریافت کنید.
راهنمای احراز هویت در سامانه نسخه الکترونیک
در بخش قبل روش ورود به سامانه نسخه الکترونیک را به طور مفصل برای شما توضیح داده ایم؛ بنابراین جهت وارد شدن به این سامانه با مشکلی مواجه نخواهید بود. اما همان گونه که اشاره کردیم، شما در هر نقشی که باشید، برای ورود به این سایت نیاز به نام کاربری و رمز عبور دارید. برای دریافت این اطلاعات هم لازم است ابتدا فرآیند احراز هویت را با موفقیت پشت سر بگذارید تا نام کاربری و رمز عبور برای شما صادر شود. با توجه به این که بیمه سلامت استفاده از این نسخه ها را از ابتدای دی ماه 1400 اجباری کرده است، همه پزشکان و مسولین داروخانه ها و پاراکلینیک ها باید احراز هویت شان را در این سایت انجام دهند. با توجه به اهمیت انجام احراز هویت در سایت نسخه الکترونیک و دریافت نام کاربری و رمز عبور برای این افراد، در ادامه نحوه انجام این کار را به صورت کامل برای شما بیان خواهیم کرد.
برای احراز هویت در سامانه نسخه الکترونیک ihio.gov.ir هم مانند وارد شدن به این سایت لازم است یک سری اقدامات را به صورت پیوسته انجام دهید. در این بخش اقدامت لازم برای این کار را توضیح می دهیم تا جهت این امر با مشکلی مواجه نباشید. این اقدامات لازم برای احراز هویت به شرح زیر می باشند:
- ۱ابتدا لازم است به سامانه مذکور وارد شوید؛ در بخش قبل روش ورود به این سایت از طریق آدرس اینترنتی ihio.gov.ir را توضیح دادیم. بنابراین اکنون برای وارد شدن به این سامانه مشکلی نخواهید داشت.
- ۲بعد از این که با سایت فوق وارد شده و به بخش زیر رسیدید، بسته به این که پزشک، مسول پاراکلینیک یا مسول داروخانه هستید، باید گزینه مربوطه به خود را انتخاب نمایید. در واقع مراحل فرآیند احراز هویت هم که برای اولین بار ورود انجام می شود، مانند انجام مراحل وارد شدن به این سامانه است.
- ۳در ادامه با انتخاب هر کدام از گزینه ها، نرم افزارهای مختلفی را برای ورود مشاهده می کنید. اگر چه امکان ورود به سامانه نسخه الکترونیک از طریق هر کدام از این نرم افزارها امکان پذیر است، اما برای انجام احراز هویت در این سامانه باید نرم افزار «خدمات الکترونیک سازمان بیمه سلامت» که به عنوان اولین نرم افزار در این صفحه قرار گرفته است را انتخاب کنید.
- ۴با انتخاب اولین گزینه یعنی «خدمات الکترونیکی سازمان بیمه سلامت»، به صفحه جدیدی مانند تصویر زیر وارد می شوید. در هنگام ورود به این صفحه پیامی مبنی بر «برای احراز هویت بصورت خودکار به سامانه متمرکز مدیریت دسترسی هدایت خواهید شد» را در سمت چپ و بالای آن مشاهده می کنید. همان طور که از این پیام مشخص اشت، با چند ثانیه صبر کردن به بخش احراز هویت وارد خواهید شد.
- ۵همان طور که گفتیم، بعد از چند ثانیه که از ورودتان به صفحه مذکور بگذرد، به بخش احراز هویت در سامانه نسخه الکترونیک وارد شده و صفحه ای به شکل زیر را مشاهده می کنید. در این قسمت می توانید با وارد کردن نام کاربری، رمز عبور و کد امنیتی نسبت به ورود به سامانه اقدام نمایید. اما در صورتی که تا کنون فرآیند احراز هویت را انجام نداده و نام کاربری و رمز عبور ندارید، باید از قسمت بالای این پنجره بر روی گزینه «ورود با شماره ملی» کلیک کنید.
- ۶بعد از این که گزینه «ورود با شماره ملی» را انتخاب نمودید، پنجره ای به شکل زیر برای تان نمایش داده می شود که از شما درخواست ورود برخی اطلاعات را دارد. این اطلاعات شامل شماره ملی و شماره موبایل می شوند. پس کد ملی خود را در کادر اول وارد کرده و شماره موبایل تان را هم در کادر بعدی قرار دهید. البته دقت داشته باشید که شماره موبایل وارد شده در این بخش باید به نام خودتان باشد. به عبارت دیگر، باید با کد ملی تان مطابقت داشته باشد. بعد از وارد کردن کد ملی و شماره تلفن همراه، کد امنیتی موجود را هم در جایگاه خود قرار داده و بر روی گزینه «ورود» کلیک کنید.
- ۷در ادامه جهت انجام احراز هویت شما در سامانه نسخه الکترونیک ، یک کد یکبار مصرف بر روی شماره تلفن همراهی که وارد کرده اید، فرستاده می شود. باید مطابق تصویر، این کد ارسال شده را در کادر مربوطه قرار داده و بر روی گزینه «بررسی» کلیک نمایید.
- ۸در صورتی که کد احراز هویت ارسالی را به درستی وارد کرده باشید، نام های کاربری را مشاهده می کنید. اگر چند نام کاربری برای شما وجود داشته باشد، باید بر روی نام کاربری مورد نظر کلیک کرده تا با همان نام به سامانه وارد شوید.
- ۹در ادامه می توانید با نام کاربری انتخابی به سامانه مذکور وارد شده و اقدامت لازم را از این طریق انجام دهید.
همان طور که مشاهده کردید، با طی کردن مراحل بالا می توانید نسبت به انجام احراز هویت در سایت مربوط به نسخه الکترونیکی به نشانی ihio.gov.ir اقدام نمایید. با انجام این مراحل، احراز هویت تان با موفقیت انجام شده و نام کاربری و رمز عبور به شما تعلق می گیرد. در نتیجه برای دفعات بعدی می توانید با استفاده از این نام کاربری و رمز عبور دریافتی، به سامانه مذکور وارد شود. در ادامه روش نسخه نویسی الکترونیکی و ثبت ویزیت پزشکان در این سامانه را هم توضیح خواهیم داد تا بیماران، پزشکان و مسولین پاراکلینیک ها به راحتی بتوانند نسبت به استفاده از این سایت اقدام کنند.
نسخه نویسی بیمه شدگان در سایت نسخه الکترونیک
تا این جای کار روش ورود به سامانه نسخه الکترونیک و نحوه احراز هویت در این سایت را به طور کامل برای شما بیان کرده ایم. همان طور که احتمالا توجه داشته اید، این موارد بیش تر برای پزشکان، مسولان پاراکلینیک ها و مسولان داردوخانه ها مناسب بودند. اما طرف مهم دیگر در استفاده از سایت مربوط به نسخه الکترونیکی مردم و استفاده کنندگان از بیمه سلامت می باشند. در واقع این افراد تا چند مدت گذشته از دفترچه های خود برای دریافت نسخه استفاده می کردند و اکنون قرار است نسخه ها را به صورت اینترنتی دریافت نمایند. بنابراین جهت هماهنگ شدن با این سیستم لازم است نکات مهم در این رابطه اطلاع داشته باشند. بنابراین، در این بخش نکات لازمی که دارندگان بیمه سلامت جهت استفاده از سایت نسخه الکترونیک باید مد نظر قرار دهند را به طور کامل برای شما توضیح می دهیم. مهم ترین این موارد به شرح زیر می باشند.
آیا برای دریافت نسخه نیازی به دفترچه وجود دارد؟
اولین سوالی که ممکن است بیمه شدگان در رابطه با استفاده از سامانه نسخه الکترونیکی با آن مواجه باشند، این است که آیا دیگر به دفترچه نیاز نیست یا هم چنان باید آن را همراه خود داشته باشند. قبل از این که استفاده از این سامانه توسط بیمه سلامت اجباری شود یعنی از ابتدای سال 1400، سعی بر آن بود که استفاده از دفترچه به صورت تدریجی حذف شود. به همین دلیل، امکان مراجعه به پزشک و دریافت داروها تنها با استفاده از کد ملی فراهم گردید. بنابراین، اکنون دیگر چه برای مراجعه به پزشک و چه برای دریافت دارو نیازی به دفترچه نیست. با این حال، افرادی که هنوز دفترچه کاغذی شان مهلت دارد، تا پایان این مهلت می توانند از دفترچه هم استفاده نمایند. اما بعد از اتمام دفترچه، دیگر نیازی به تمدید آن نبوده و می توانند از نسخه الکترونیکی سایت ihio.gov.ir استفاده نمایند.
مدارک لازم برای دریافت نسخه الکترونیکی
نکته مهم بعدی در این زمینه این است که بیماران یا مراجعه کنندگان به پزشکان یا مراکز پاراکلینیکی برای دریافت نسخه الکترونیکی به چه مدارکی نیاز دارند. در واقع همان طور که از طریق سایت های مربوطه به بیمه سلامت هم اطلاع رسانی شده است، بیماران با همراه داشتن کارت ملی خود می توانند از خدمات سامانه نسخه الکترونیکی استفاده کنند. البته با همراه داشتن دفترچه بیمه که هنوز برگه های آن تمام نشده است یا شناسنامه هم امکان استفاده از این سامانه برای دریافت نسخه الکترونیکی وجود دارد. از طرف دیگر، گروه های خاص مانند نوزادانی که هنوز شناسنامه دریافت نکرده اند، برای استفاده از سایت نسخه الکترونیکی و دریافت نسخه به این شکل می توانند از شناسنامه مادر استفاده نمایند.
نحوه استفاده از نسخه الکترونیکی
همان طور که در بخش قبل اشاره کردیم، بیماران پس از مراجعه به پزشک یا مراکز درمانی با در دست داشتن مدارکی مانند کد ملی، شناسنامه یا دفترچه بیمه ای که هنوز برگه های آن تمام نشده است، می توانند نسخه الکترونیکی دریافت کنند. این نسخه ها ممکن است مربوط به دارو یا خدمات پزشکی مانند آزمایش، فیزیوتراپی و سایر موارد این چنینی دیگر باشند. فرد بیمار در ادامه می تواند به داروخانه یا مراکز خدمات پزشکی مانند آزمایشگاه و غیره مراجعه نموده و مدارک مورد نیاز یعنی کارت ملی و شناسنامه را ارائه کند. سپس مسولین این بخش ها با ورود به سامانه نسخه الکترونیکی ، نسخه را مشاهده کرده و دارو یا خدمات مربوطه را به شما تحویل می دهند.
راهنمای ثبت ویزیت پزشکان در سامانه نسخه الکترونیک
موضوع مهم دیگر در رابطه با استفاده از سایت نسخه الکترونیک مربوط به پزشکانی است که قصد استفاده از این سامانه برای ویزیت بیمار و ارائه نسخه را دارند. در بخش های قبل هم به این موضوع اشاره کردیم که پزشکان و مراکز پاراکلینیکی ابتدا باید نسبت به احراز هویت در این سامانه اقدام کنند. بعد از انجام احراز هویت، یک نام کاربری و رمز عبور به آن ها تعلق می گیرد که امکان ورود به سامانه نسخه الکترونیک با استفاده از این اطلاعات برای شان فراهم خواهد شد. در ادامه این افراد می توانند با طی کردن مسیری ساده در این سامانه، نسخه مربوطه را برای بیمار یا مراجعه کننده تجویز نمایند. در ادامه روش ویزیت بیمار و تجویز نسخه الکترونیکی در این سایت توسط پزشکان را برای شما بیان کرده ایم.
- ۱در اولین مرحله لازم است با استفاده از روشی که در ابتدا مطلب برای شما بیان کردیم، به این سامانه وارد شوید. برای این کار کافی است هر کدام از اطلاعات لازم یعنی نام کاربری، رمز عبور و کد امنیتی را در جایگاه خود قرار داده و گزینه «ورود» را بزنید.
- ۲در ادامه شما به حساب کاربری خود در سامانه نسخه الکترونیک وارد شده و تصویری به شکل زیر را مشاهده می کنید. باید گزینه «مراجعین» را از منو موجود در سمت راست صفحه انتخاب نمایید.
- ۳سپس اطلاعات بیماران و مراجعه کنندگانی که توسط منشی پذیرش شده اند، برای شما نمایش داده خواهد شد. با کلیک بر روی گزینه «مشاهده» می توانید پرونده این فرد و مشخصات آن را بینید.
- ۴بعد از این که فرد مراجعه کننده را ویزیت کرده و داروها یا خدمات پزشکی لازم را برای آن تعیین نمودید، از این صفحه بر روی گزینه «تجویز نسخه» که با رنگ آبی مشخص شده است، کلیک کنید.
- ۵در ادامه وارد صفحه ای به شکل زیر در سامانه ihio.gov.ir خواهید شد که گزینه های تجویز دارو، تجویز آزمایش، تجویز تصویربرداری، تجویز فیزیوتراپی و خدمات پزشکان در آن قابل مشاهده است. در وصرتی که قصد تجویز دارو را دارید، بر روی اولین گزینه کلیک کنید. سپس در نوار جست و جوی این بخش، نام داروی مورد نظر را به فارسی یا لاتین سرچ کنید. داروهای مربوطه بالا آمده و می توانید هر کدام را که بخواهید انتخاب کنید. تجویز سایر خدمات هم به همین صورت است.
- ۶بعد از این که نوع دارو را انتخاب کردید، باید تعداد، زمان مصرف، تعداد در نوبت و توضیحات لازمه در صورت نیاز را هم وارد نمایید. در نهایت گزینه «اضافه کردن» را بزنید. برای افزودن داروها یا خدمات پزشکی دیگر هم می توانید به همین صورت عمل نمایید.
- ۷در نهایت تیک قرمر رنگ موجود در سمت چپ و پایین صفحه که با عنوان «تجویز شد» قرار گرفته را بزنید تا اطلاعات کامل نسخه نمایش داده شود. بر روی گزینه «تایید(ویزیت شد)» در این پنجره کلیک کنید تا نسخه نهایی ثبت شود.
با انجام این مراحل، پزشکان یا مراکز پاراکلینیکی به راحتی می توانند نسبت به تجویز نسخه از طریق سامانه نسخه الکترونیک برای بیماران و مراجعین خود اقدام نمایند
سایت نسخه الکترونیک که با تازگی راه اندازی شده است، امکان ارائه نسخه به صورت اینترنتی را فراهم نموده است. بنابراین دیگر نیازی به استفاده از دفترچه های کاغذی برای دریافت نسخه وجود ندارد. منتهی پزشکان، مسولان مراکز پاراکلینیکی و مسولان داروخانه ها برای استفاده از این سامانه ابتدا باید نسبت به انجام احراز هویت در آن اقدام نمایند. ما در این جا روش ورود به سامانه نسخه الکترونیک به نشانی اینترنتی ihio.gov.ir و انجام احراز هویت در آن را به طور کامل برای شما بیان کرده ایم. هم چنین به نکات مهم برای بیماران و مراجعین جهت استفاده از این سامانه برای دریافت نسخه های الکترونیکی پرداختیم. بنابراین، اکنون پزشکان و مسولان مراکز درمانی به راحتی می توانند در این سامانه احراز هویت کرده و نسبت به تجویز نسخه الکترونیکی از این طریق اقدام نمایند. روش تجویز نسخه در سامانه نسخه الکترونیکی را هم توضیح دادیم تا از این نظر هم با مشکلی مواجه نباشید.
سوالات متداول
1- سامانه نسخه الکترونیک ihio.gov.ir به چه منظور راه اندازی شده است؟
سایت نسخه الکترونیک برای راحتی بیماران و پزشکان راه اندازی شده است تا دیگر برای صدور نسخه از روش های قدیمی مثل دفترچه بیمه استفاده نشده و از هدر رفت کاغذ هم جلوگیری شود.2- چگونه می توانم در سایت نسخه الکترونیک ثبت نام کنم؟
ثبت نام در سایت نسخه الکترونیک تنها مختص پزشکان ، داروخانه و پاراکلینیک ها می باشد تا بعد از ثبت نام بتوانند ثبت نسخه بیمار و مشاهده نسخه را انجام دهند. پس نیازی به ثبت نام بیماران در این سامانه نیست. روش ثبت نام در سامانه نسخه الکترونیک را در مقاله توضیح دادیم.3- برای دریافت نسخه الکترونیکی چه مدارکی لازم است؟
با آنلاین شدن فرایند ثبت نسخه بیماران ، برای مراجعه به مطب پزشکان تنها کارت ملی خود را باید به همراه داشته باشید. البته اگر هنوز دفترچه بیمه شما تمام نشده است می توانید از آن و یا شناسنامه خود نیز استفاده کنید.اگر در مورد ورود به سامانه نسخه الکترونیک سوالی دارید
اگر در مورد ورود به سامانه نسخه الکترونیک سوالی دارید

همراه مشاور: سلام بله
همراه مشاور: سلام بله میتونید درخواست شکایت تان را ثبت و پیگیری کنید.
همراه مشاور: برای مشاهده نسخه میتونید از پزشک درخواست نسخه چاپی داشته باشید.