اگر در خصوص مالیات خرید و فروش ارز سوالی دارید
اگر در خصوص مالیات خرید و فروش ارز سوالی دارید

از زمان های قدیم بحث مالیات به شکل های مختلف در دولت ها و کشورهای گوناگون مطرح بوده است و در واقع این کار یک راه درآمد برای دولت ها محسوب می شود. در دنیای امروز، تعریف مالیات تا حدودی تغییر کرده است زیرا روش های کسب درآمد هم تغییر کرده اند مثل خرید و فروش ارز که روشی کاملا جدید برای درآمد زایی محسوب می شود و بر اساس علم اقتصاد امروزی، مشمول مالیات هم می شود. مالیات خرید و فروش ارز به منظور جلوگیری از دپوی ارز در دست قشری از افراد خاص در نظر گرفته شده است و راه حلی برای شناسایی فروشندگان و خریداران ارز حرفه ای می باشد. در سال های گذشته، عوامل مختلفی باعث شده اند که ارزش پول ملی کشور ما کاهش یابد و به دنبال آن قیمت ارزهای خارجی روند صعودی دارد، این امر باعث اثرات منفی در زندگی مردم شده است که از جمله آن می توان به افزایش قیمت کالا ها و .... اشاره کرد. در این میان، کمتر شدن ارزش پول ملی و افزایش ارزش ارز خارجی به نفع بعضی از افراد تمام می شود و به همین دلیل قانون دریافت مالیات ارز خارجی توسط سازمان امور اقتصادی و مدیر بنیاد امور مالیاتی اجباری شده است و فروشندگان یا خریداران ارز خارجی مشمول پرداخت مالیات هستند. در ادامه این مطلب، اطلاعات تکمیلی تر راجع به مالیات خرید و فروش ارز خارجی ۱۴۰۲ و همچنین مالیات ارز دیجیتال ارائه خواهد شد. همراه ما باشید.
قانون جدید مالیات خرید و فروش ارز
دپوی ارز در دست قشر خاصی از افراد از مهم ترین عوامل افزایش قیمت ارز می باشد و سازمان امور مالیاتی کشور، پرداخت نوعی از مالیات را برای این قشر اجباری کرده است که به آن مالیات خرید و فروش ارز گفته می شود. برای پرداخت مالیات ارز خارجی ابتدا باید اظهارنامه مالیاتی ثبت شود و سپس پرداخت آن به ترتیب مخصوص به خود انجام گیرد تا جریمه های مالیاتی برای فرد در نظر گرفته نشود.
نحوه ثبت اظهارنامه مالیات خرید و فروش ارز خارجی ۱۴۰۲ از طریق سامانه عملیات الکترونیک مالیاتی می باشد با استفاده از بارکد یا شناسه ۳۰ رقمی می توان پرداخت کرد. راجع به نحوه پرداخت مالیات خرید و فروش ارز در بخش های بعدی همین مطلب به طور کامل توضیح می دهیم.
در ابتدای مطلب هم اشاره کردیم که قیمت ارزهای خارجی در کشور ما افزایش بی رویه ای دارد که این موضوع بر کاهش ارزش پول ملی کشور تاثیر منفی می گذارد. نتیجه این امر، بروز مشکلات اقتصادی و گران شدن کالا ها مخصوصا کالاهای وارداتی است و به همین دلیل است که طرح قانون مالیات بر خرید و فروش ارز، در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفته است. ضمن اینکه سازمان امور اقتصادی و مدیر بنیاد امور مالیاتی اعلام کرده است که اطلاعات تمام اشخاصی که خرید و فروش ارز را انجام می دهند، در دسترس سازمان قرار دارد و طبق قانون، برای دریافت مالیات بر درآمد از آنها اقدام می شود.
دریافت مالیات برای خرید و فروش ارز باعث می شود که ارز خارجی از دپوی دسته ای از خریداران و فروشندگان حرفه ای خارج شود و پیرو آن در طولانی مدت تقاضا برای خرید حجم زیادی از این ارز وجود نداشته باشد تا ارزش پول ملی کشور بیشتر از این افت نکند.
بنابراین طبق قانون جدید مالیات خرید و فروش ارز، پرداخت مالیات برای ارز خارجی اجباری است و افراد مشمول ابتدا می بایست در سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی ، ثبت اظهارنامه مالیاتی را انجام دهند تا میزان مالیاتی که باید پرداخت کنند تعیین شود و سپس در مرحله بعد اقدام به پرداخت نمایند.
در قانون جدید مالیات خرید و فروش ارز به مجازات عدم پرداخت این مالیات هم اشاره شده است و به این صورت است که افراد مشمول در صورت عدم ثبت نام به موقع و نپرداختن مالیات در نظام مالیاتی، علاوه بر لحاظ جرایم غیرقابل بخشش، به مجازات های مقرر در ماده ۲۷۴ قانون مالیات های مستقیم از جمله مجازات های درجه شش محکوم خواهند شد.
نحوه محاسبه مالیات خرید و فروش ارز
نحوه محاسبه مالیات خرید و فروش ارز بستگی به حجم معامله دارد و در مواردی که معامله کننده امکان دپوی ارز را ندارد مثل موارد مربوط به خرید ارز مسافرتی، صادرات و واردات، خرید دارو، خرید ارز دانشجویی و .... لزومی به ثبت اظهارنامه مالیاتی نیست و جزء موارد استثنا قانون مالیات محسوب می شوند.
بنابراین با در نظر گرفتن توضیحاتی که تا به اینجای مطلب شرح داده شد و با توجه به تعریف مالیات ارز خارجی، این مالیات در جایی دریافت می شود که احتمال دپوی ارز و سودآوری از محل خرید و فروش وجود داشته باشد و فعالیت هایی مثل خرید ارز مسافرتی، صادرات و واردات، خرید دارو و خرید ارز دانشجویی از مالیات ارز معاف هستند.
اما در مورد افراد مشمول، نحوه محاسبه مالیات خرید و فروش ارز از طریق ثبت اظهارنامه مالیاتی می باشد. افراد مشمول پرداخت مالیات باید به سایت مربوطه مراجعه نمایند و اظهارنامه مالیاتی را ثبت کنند تا میزان مالیاتی که باید پرداخت کنند، مشخص شود. سازمان امور مالیاتی کشور در اطلاعیه ای اعلام کرده است که بر اساس ماده 163 قانون مالیات های مستقیم، اشخاص فعال در این بخش مکلف به ثبت نام و پرداخت مالیات تعیین شده هستند و با اعلام بانک مرکزی به برقراری مالیات علی الحساب به میزان ۱۰درصد از فروش ارز اقدام نمایند.
پرداخت مالیات خرید و فروش ارز
اظهارنامه مالیاتی
راهنمای تکمیل فرم اظهارنامه مالیاتی
روش اول پرداخت مالیات خرید و فروش ارز
روش دوم پرداخت مالیات خرید و فروش ارز
روش سوم برای پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی با بارکد
خرید و فروش ارز مشمول ارزش افزوده
بحث پرداخت مالیات ارز خارجی توسط صرافی ها موضوع جدیدی نیست و از گذشته تاکنون هر صرافی با توحه به عملکردی که دارد و مطابق با قوانین سازمان امور مالیاتی، مالیات می پردازد و میزان مالیات را هم هر ساله حسابرس های صرافی ها و سازمان امور مالیاتی تعیین می کنند.
اما مبحث خرید و فروش ارز مشمول ارزش افزوده موضوعی است که طبق خواسته سازمان امور مالیاتی، صرافی ها باید از مردم برای خرید و فروش ارز، مالیات بر ارزش افزوده دریافت نمایند و فاصله قیمتی بین خرید و فروش ارز، حدود ۹ درصد مالیات ارزش افزوده می شود. البته مشتری برای خرید و فروش ارز مالیات نمی پردازد و این مالیات شامل تولید کنندگان در خرید ارز هم نمی باشد؛ در واقع مالیات ارزش افزوده، مالیات بر مصرف است نه مالیات بر تولید.
طبق قانون، هر فردی برای معامله در صرافی ها باید فاکتور معتبر دریافت کند و اگر واحدی که خرید و فروش ارز انجام می دهد، فاکتور و صورتحساب ارائه نکند، یک واحد غیرمجاز محسوب می شود و دچار مشکلات مالیاتی می شود. پس توصیه می شود برای معاملات ارزی فقط به واحدهای دارای مجوز از بانک مرکزی مراجعه کنید و از موضوع خرید و فروش ارز مشمول ارزش افزوده هم نگران نباشید زیرا طبق گفته های دبیر کانون صرافان، مردم برای خرید یا فروش ارز مصرفی مورد نیاز خود قرار نیست مالیات بپردازند و برای مصرف طبیعی ارز، مالیات اخذ نمی شود. ( مالیات بر عملکرد را صرافی ها و مالیات ارزش افزوده را مصرفکنندگان دارای مصرف بیش از حد مجاز پرداخت می کنند)
ضرایب مالیاتی خرید و فروش ارز
تا به اینجای مطلب توضیح دادیم که مالیات معاملات ارزی برای رفع عمل احتکار ارزی دریافت می شود یعنی افرادی که از بانک مرکزی ارز خریداری می کنند و به مدت طولانی آن را دپو می نمایند تا با قیمت گران تر بفروشند، مشمول پرداخت مالیات هستند اما سوالی که مطرح می شود این است که ضرایب مالیاتی خرید و فروش ارز چگونه است. در پاسخ به این سوال لازم است بدانید که با هدف اجرای ماده 163 قانون مالیات مستقیم، میزان مالیات خرید و فروش ارز خارجی ۱۴۰۲علی الحساب ۱۰ درصد از ارز مورد معامله است که از طریق اظهارنامه مالیاتی تعیین و پرداخت می شود.
مالیات خرید و فروش ارز دیجیتال
- اگر خالص درآمد معامله گر ارز دیجیتال تا مبلغ دویست و هشتاد و هشت ملییون ریال باشد از پرداخت مالیات معاف می باشد.
- اگر خالص درآمد معامله گر ارز دیجیتال تا مبلغ پانصد میلیون ریال باشد، مشمول پرداخت مالیات ۱۵ درصد سالیانه است.
- اگر خالص درآمد معامله گر ارز دیجیتال تا یک میلیارد ریال باشد، مشمول پرداخت مالیات ۲۰ درصدی می باشد.
- اگر خالص درآمد معامله گر ارز دیجیتال مازاد بر یک میلیارد ریال باشد، مشمول پرداخت مالیات ۲۵ درصدی است.
این مطلب در رابطه با مالیات خرید و فروش ارز خارجی و مالیات ارز دیجیتال ارائه شد و همانطور که با مطالعه مطلب متوجه شدید، خرید فروش ارز خارجی و ارز دیجیتال مشمول پرداخت مالیات می باشد و فروشندگان و خریداران حرفه ای باید پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی ۱۴۰۲ به سامانه امور مالیاتی کشور مراجعه نمایند.
سوالات متداول
1- مالیات خرید و فروش ارز چقدر است؟
درباره مالیات خرید و فروش ارز در این مطلب کامل توضیح دادیم.2- برای پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی ۱۴۰۲ به کدام سامانه مراجعه کنیم ؟
پرداخت مالیات خرید و فروش ارز خارجی ۱۴۰۲ در سامانه امور مالیاتی کشور انجام می گیرد که آدرس آن را در مطلب قرار داده ایم.3- منظور از مالیات ارز دیجیتال چیست ؟
طبق قوانین مالیاتی، خرید و فروش ارز دیجیتال هم مشمول مالیات می باشد و از طریق درگاه عملیات الکترونیکی مالیاتی می توان آن را پرداخت کرد.اگر در خصوص مالیات خرید و فروش ارز سوالی دارید
اگر در خصوص مالیات خرید و فروش ارز سوالی دارید

همراه مشاور: سلام درصورتیکه ثبت نام برای پرداخت مالیات انجام نشود، یا بهطور کلی پرداخت مالیات نادیده گرفته شود، افراد ملزوم به پرداخت جرایم هستند. این مجازات به صورت زیر هستند: تعلق جرایم غیر قابل بخشش مالیاتی (علاوهبر مالیات متعلق) که از طریق عملیات اجرایی انجام میشود. تعلق مجازاتهای مقرر در ماده 274 ق.م.م از جمله مجازاتهای تعزیری درجه شش.