برای مشاوره در خصوص مراحل اجرا گذاشتن چک برگشتی
برای مشاوره در خصوص مراحل اجرا گذاشتن چک برگشتی

در بازار معاملات همواره چک دادن و چک دریافت کردن، یکی از پر ریسک ترین مراحل معامله بوده است؛ چرا که فرد دریافت کننده چک نمی تواند به طور کامل به فرد صادر کننده چک و خوش حسابی آن اعتماد کند. اگرچه چک های صیادی و سامانه های مختلفی نظیر سامانه صیاد برای استعلام چک برگشتی وجود دارند، ثبت چک در سامانه صیاد نیز راهکاری است که به همین منظور در حال اجباری شدن است. اما هنوز هم چک برگشتی یکی از مشکلاتی است که بسیاری از افراد با آن سر و کار دارند. روش ها و مراحل اجرا گذاشتن چک برگشتی یکی از سوالاتی است که برای بسیاری از افراد پیش می آید. اجراییه چک برگشتی در مراحل خاصی انجام می شود. بنابراین، قبل از اینکه بخواهید درخواست اجراییه چک برگشتی بدهید، ابتدا باید از مراحل و روش های اجرا گذاشتن چک ها آگاه باشید. به همین منظور در این مقاله روش های مختلف و مراحل به اجرا گذاشتن چک برگشتی را به شما توضیح می دهیم.
نحوه به اجرا گذاشتن چک برگشتی
قبل از اینکه از روش های اجرا گذاشتن چک برگشتی مطلع شویم، باید بدانیم که چه زمانی می توان یک چک را برگشت زد؟ برای برگشت خوردن چک یکی از چند شرط زیر باید وجود داشته باشد. در صورت دارا بودن این شرط ها، فرد می تواند تا ۱۵ روز چک را برگشت بزند. البته اگر چک از یک شهر کشور به شهر دیگر کشور صادر شده بود، این زمان به ۴۵ روز افزایش می یابد.
- اگر وجه کافی برای پرداخت کردن چک در حساب فرد صادر کننده چک وجود نداشته باشد.
- دستور عدم پرداخت زدن وجه چک توسط فرد صادر کننده چک به بانک داده شده باشد.
- حساب فرد صادر کننده چک مسدود شده باشد.
- چک به صورت نادرستی پر شده باشد؛ یعنی در آن امضای نادرست، خط خوردگی و ناهماهنگی بین نوشته ها وجود داشته باشد.
اجرا گذاشتن چک برگشتی ، به سادگی امکان پذیر نیست و نیاز است که یک سری مراحل و روند اداری برای اجرا گذاشتن چک برگشتی، انجام شود. چک یک سند قانونی است، به همین خاطر روش های مختلف قانونی برای اجرا گذاشتن چک وجود دارد. این روش ها به سه دسته روش ثبتی، روش کیفری و روش حقوقی تقسیم بندی می شوند.
روش ثبتی به اجرا گذاشتن چک برگشتی
یکی از روش های به اجرا گذاشتن چک، روش ثبتی می باشد. در این روش فرد باید از طریق دفاتر ثبت اسناد رسمی اقدام به اجراییه چک برگشتی کند. اگرچه این روش جزء گران ترین روش ها برای اجرا گذاشتن چک است، ولی در زمان کمتری به نتیجه می رسد.
روش کیفری به اجرا گذاشتن چک برگشتی
یکی از روش های دیگر اجراییه چک ، روش کیفری است. برای درخواست اجراییه چک به روش کیفری، باید یک سری شرایط وجود داشته باشد که در ادامه به ذکر آن ها می پردازیم.
روش حقوقی به اجرا گذاشتن چک برگشتی
روش حقوقی به اجرا گذاشتن چک ، یکی از روش هایی است که کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. این روش مقداری زمان برتر از روش های دیگر است؛ اما به طور کلی در این روش فرد باید از طریق دادگاه درخواست اجراییه چک را پیگیری کند.
نحوه صدور اجرائیه چک در دفاتر اسناد رسمی
بیشتر ما در نام اجرا گذاشتن چک را شنیده ایم، اما منظور از اجرا گذاشتن چک در قانون چیست؟ منظور اجراییه چک در قانون، روش ثبتی است. در واقع، یکی از روش های اجراییه چک برگشتی ، همین روش ثبتی است که قانون به آن توجه بیشتری دارد.
ابتدا باید بدانیم که چک مانند یک سند است که حتما باید اجرا شود. بنابراین، اگر این سند اجرا نشود،
می توان از طریق مراجع ثبتی اقدام به برگشت زدن چک کرد. به هر حال اگر فرد صادر کننده چک به هر دلیلی نتوانست مبلغ مورد نظر چک را به طور کامل پرداخت کند، فرد دریافت کننده چک می تواند از طریق مراجع ثبتی، مبلغ مورد نظر را درخواست کند. برای به اجرا گذاشتن چک در مراجع ثبتی باید مراحل زیر انجام شود.
- ۱ابتدا فرد دریافت کننده چک باید به بانکی که چک از آن صادر شده است مراجعه کند و گواهی عدم پرداخت چک را دریافت کند.
- ۲سپس فرد باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی کشور مراجعه کند و فرم اجراییه چک برگشتی را دریافت کند. این فرم باید به طور کامل پر شود.
- ۳فرد باید فرم اجراییه چک برگشتی، گواهی عدم پرداخت چک و یک سری کپی از چک را به دفتر اسناد رسمی تحویل دهد و تقاضا کند که چک به اجرا گذاشته شود.
- ۴سپس، یک حکم ابلاغیه ای برای فرد صادر کننده چک ارسال می شود. در این حکم نوشته شده است که فرد صادر کننده مهلت دارد تا ۱۰ روز مبلغ چک را پرداخت کند، در غیر این صورت تمامی اموال به جز استثنائات دینی (مانند ماشین، خانه محل سکونت و ...) توقیف می شود.
همانطور که گفته شد، روش ثبتی برای به اجرا گذاشتن چک یکی از سریع ترین روش ها برای وصول چک است، اما بهتر است که بدانید این روش جزء روش های هزینه بر نیز می باشد. به طوری که برای دادن درخواست اجراییه چک به مراجع ثبتی، باید ۵ درصد از مبلغ کل چک به دفتر اسناد رسمی پرداخت شود.
به اجرا گذاشتن چک به شیوه کیفری و حقوقی
دو روش دیگری برای به اجرا گذاشتن چک برگشتی وجود دارد. این دو روش به روش کیفری و حقوقی معروف هستند که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
روش حقوقی اجرا گذاشتن چک برگشتی
در این روش اجراییه چک ، فرد باید ابتدا به بانکی که چک از آن صادر شده مراجعه کند و گواهی عدم پرداخت چک را دریافت کند. سپس، یک دادخواست حقوقی برای برگشت زدن چک تنظیم کند. به این دادخواست باید فرم گواهی عدم پرداخت و یک کپی از چک برگشتی ضمیمه شود.
در این روش فرد می تواند تمام مبلغ چک و تمامی مبلغ هایی که برای دادخواست حقوقی هزینه شده است را مطالبه کند و هیچ محدودیتی در این زمینه وجود ندارد. به هر حال لازم است که بدانید این روش یک روش بسیار زمان بر است و تنها زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که فرد نتواند از طریق روش ثبتی و کیفری، شکایت لازم را تنظیم کند؛ اما از مزیت های این روش این است که فرد هر زمان که بخواهد می تواند با این روش چک را به اجرا بگذارد و محدودیت زمانی برای این امر وجود ندارد.
روش کیفری اجرا گذاشتن چک برگشتی
ابتدا باید بدانید که روش کیفری تنها به مجازات و محرومیت فرد از دسته چک منجر می شود و نمی توان با این روش مبلغ داخل چک را دریافت کرد. اگر فرد قصد داشته باشد که مبلغ مورد نظر مطالبه کند باید از یکی از روش های حقوقی و ثبتی اقدام کند.
برای استفاده از این روش، قانون چهار شرط را وضع کرده است. این چهار شرط به شرح زیر می باشند. اگر یکی از چهار شرط زیر برای فرد صادر کننده چک وجود داشته باشد، فرد دریافت کننده چک می تواند به صورت کیفری از فرد شکایت کند. حبس و محرومیت از دسته چک، جزء مجازاتی است که ممکن است فرد صادر کننده چک به آن دچار شود.
- مبلغ مورد نظر چک در حساب فرد صادر کننده چک وجود نداشته باشد.
- اگر صادر کننده چک اطلاع داشته باشد که حسابش مسدود است، ولی باز هم اقدام به چک کشیدن کند.
- اگر مبلغ مورد نظر چک در حساب فرد صادر کننده چک وجود داشته باشد، ولی او قبل از پاس شدن چک آن را خارج کند.
- اگر صادر کننده چک به بانک دستوری بدهد که بانک نتواند چک را پاس کند.
هزینه صدور اجراییه چک
هزینه صدور اجراییه چک بستگی به این دارد که شما از چه روشی برای اجرا گذاشتن چک برگشتی استفاده می کنید.
-
روش ثبتی اجرا گذاشتن چک برگشتی: در این روش، فرد باید ۵ درصد از مبلغ کل چک را به مراجع ثبتی دولت پرداخت کند. این روش، پر هزینه ترین روش برای صدور اجرائیه چک می باشد.
-
روش حقوقی اجرا گذاشتن چک برگشتی: اگر فرد بخواهد از طریق دادگاه درخواست دادرسی و پاس کردن چک را بدهد باید سه و نیم درصد از کل مبلغ چک را برای ثبت درخواست دادرسی چک بپردازد.
-
روش کیفری اجرا گذاشتن چک برگشتی: این روش جزء ارزان ترین روش ها برای به اجرا گذاشتن چک می باشد. در این روش فرد باید مبلغ صدور اجرائیه چک را بپردازد که معمولا این مبلغ به کمتر از یک میلیون تومان می رسد.
نمونه درخواست اجراییه چک
برای آشنایی بیشتر شما یک نمونه از درخواست اجراییه چک برگشتی را به صورت زیر برای شما آماده نمودیم.
مراحل بعد از صدور اجراییه چک
بعد از اینکه فرد دریافت کننده چک از طریق روش های قانونی، اجراییه چک را دریافت کرد. فرد صادر کننده چک تا ۱۰ روز مهلت دارد که مبلغ چک مورد نظر را پرداخت کند. اگر فرد صادر کننده چک به هر دلیلی قادر به پرداخت کردن مبلغ چک نبود، فرد دریافت کننده چک می تواند برای توقیف اموال او اقدام کند.
بعد از ۱۰ روز فرد دریافت کننده چک می توانید از طریق پلیس راهور ناجا اقدام به توقیف وسیله نقلیه فرد کند، معمولا استعلام پلیس راهور و توقیف کردن وسیله نقلیه یک روزه انجام می شود؛ اما اگر بخواهید استعلام از حساب بانکی مختلف را انجام دهید، باید حدود ۳ روز زمان بگذارید.
به طور کلی بعد از ۳۰ روز از صدور اجراییه چک برگشتی ، شما می توانید درخواست جلب فرد صادر کننده چک را بدهید. در این موقع، فرد صادر کننده چک با شکایت شما به زندان می رود.
همه ما می دانیم که دریافت کردن چک مقداری ریسک پذیری می خواهد. گاهی اوقات پیش می آید که فرد صادر کننده چک نمی تواند در زمان مقرر مبلغ مورد نظر چک را در حساب قرار دهد. همین اتفاق موجب می شود که چک وی برگشت بخورد. در این زمان ا ست که فرد دریافت کننده چک می تواند با استفاده از یکی از روش های اجرا گذاشتن چک ، چک را به اجرا بگذارد. روش ثبتی، روش کیفری و روش حقوقی سه روشی هستند که با استفاده از آن ها می توان چک را به اجرا گذاشت.
سوالات متداول
1- هزینه صدور اجراییه چک چقدر است؟
هزینه اجرا گذاشتن چک برگشتی به روشی که برای به اجرا گذاشتن چک انتخاب می کنید بستگی دارد . جزییات آن را می توانید در متن مقاله مطالعه نمایید.2- آیا به محض صدور اجراییه چک می توان اقدام به توقیف اموال صادر کننده چک نمود؟
بعد از صدور اجراییه چک صادر کننده چک ده روز فرصت دارد مبلغ چک را پرداخت نماید بعد از این مدت می توان اقدام به توقیف اموال وی نمود.3- چه روش هایی برای به اجرا گذاشتن چک برگشتی وجود دارد؟
به طور کلی به سه روش ثبتی ، حقوقی و کیفری می توان اقدام به اجرا گذاشتن چک برگشتی نمود که جزییات آن در مقاله ذکر شده است.برای مشاوره در خصوص مراحل اجرا گذاشتن چک برگشتی
برای مشاوره در خصوص مراحل اجرا گذاشتن چک برگشتی

همراه مشاور: سلام بله تاخیر تاثیری در نقدشدن چک ندارد.
همراه مشاور: سلام با صدور چک متعهد به پرداخت وجه چک هستید
همراه مشاور: سلام برای شکایت کیفری مهلت برگشت زدن آن شش ماه پس از تاریخ گواهی عدم پرداخت است، امّا بهتر است حداکثر تا دو ماه اقدام شود.
همراه مشاور: سلام این امکان وجود دارد امّا دیگر نمیتوان به صورت کیفری تعقیب کرد و اگر چک در وجه شخص خاصی باشد باید آن را برای انتقال ظهرنویسی کرد.